Рамкиране на картини върху хартия

Рамкиране на картини върху хартия
15 януари 2024

Как да изберем подходяща рамка за картина на хартия? Рамкa за снимки, принтове, акварел, графика, фотографии и други.

 

Изборът на подходяща рамка за картина е важна стъпка, която може да подчертае и защити вашето произведение на изкуството. В зависимост от вида на картината - дали е на хартия или на платно, има значителни разлики в подхода при избора на рамка. Ако Вашата картина е нарисувана върху платно или върху твърда плоскост - фазер, МДФ, т.н., ще откриете повече информация в статията ни за рамкиране на картини на платно и фазер. Ако Вашата картина е нарисувана върху хартия - акварел, графика, въглен, пастел, молив, т.н., е хубаво да вземете предвид следните препоръки:

Размер на картината: Първото нещо, което трябва да знаете, е размерът на вашата картина. Рамката трябва да бъде подходяща за размера на картината, за да може тя да легне плътно, без да остава видимо празно пространство. Ако поръчвате рамката в някой от физическите ни магазини, наш консултант ще измери картината. В случай че поръчвате само рамка с идеята да си я монтирате вкъщи, винаги измервайте точния размер използвайки ролетка.

 

Особености:

а) ако сте избрали да поставите директно рамка около Вашето изображение, без хартиено паспарту, препоръчително е да добавите 2-3мм към измерения размер. Целта е картината да легне спокойно в рамката, без да се създава излишно напрежение, което да предизвиква нагъване.

б) ако сте решили да поставите хартиено паспарту около картината, подайте точния размер, без да отпускате допълнителни милиметри. 

Избор на стъкло: Картини на хартия е силно препоръчително да бъдат защитени от стъкло. се използва стъкло, което ще предпази картината от прах, влага и повреди. Стъклото може да бъде обикновено или антирефлексно, плексиглас или музейно. Повече информация за различите видове стъкло, които предлагаме, можете да прочетете тук.

Общоприетото правило е, че ако картината е с бледи цветове, ситни щрихи и детайли, препоръчително е да се постави обикновено стъкло. В останалите случаи, имате право на избор дали да заложите на бистрия образ с обикновено стъкло или да избегнете отблясъците с антирефлексно стъкло.

Ние препоръчваме обикновено стъкло за акварел и графика; антирефлексно стъкло за пастел и въглен. За принтове, постери, снимки и картини рисувани с молив, изберете подхоящо стъкло в зависимост от детайла на творбата.

Паспарту: Основната функция на паспартуто се използва е да подчертае картината и да я отдели от рамката. Понякога обаче хартиеното паспарту служи и друга важна функция - да осигури допълнително пространство между картината и стъклото. Това е полезно, когато техниката на картината е сух пастел или въглен, защото предотвратява размазване. Сухият пастел и въгленът не могат да се фиксират на 100% и директен допир до стъклото би могъл да резултира в размазване на картината във времето. Картини на хартия могат да се рамкират както с хартиено паспарту, така и с рамка-паспарту. Повече информация за паспарту можете да прочетете тук.

Материал и стил на рамката: Рамките за картини се предлагат в различни материали като дърво, пластмаса или алуминий. Изборът на рамка зависи от Вашите предпочитания и стила на интериора, в който ще се постави рамката, като широчината трябва да бъде съобразена с тежестта на завършения продукт, особено предвид необходимостта от стъкло при картини на хартия. Важно е да изберете нещо, което е в хармония с интериора на стаята, където ще бъде изложена картината, но не бива да пренебрегвате и изображението- рамката трябва да бъде съобразена стилово и цветово и със самата картина, за да получите оптимален резултат. Профилите, които предлагаме, можете да разгледате тук.

 
 
Без значение от вида на Вашето изображение, не трябва да забравяте, че рамката се избира, за да завърши картината, а не така, че да контактува цветово с интериора на помещението. Има случаи, в които е възможно цветово съчетание между картина, интериор и рамка, но с приоритет винаги трябва да е картината. Нашите опитни консултанти са винаги готови да Ви посъветват относно избора на цветова комбинация на рамка и/или паспарту, които да са съобразени с цветовата гама на пъзела. Крайното решение обаче винаги е Ваше. 

Рамкиране на гоблени

Как да изберем рамка за гоблен и какво трябва да знаем? Рамка за класически гоблени, диамантени гоблени или гоблени с мъниста.

прочети още

Рамкиране на тениски

Как да изберем рамка за тениска и какво трябва да знаем? Рамки за тениски, фланелки, потници и др.

прочети още

Рамкиране на картини на платно

Как да изберем рамка за картина на платно изпънато върху подрамка, каширано върху фазер или нарисувана на друга плоскост?

прочети още

Рамкиране на пъзел

Как да изберем рамка за пъзел и какво трябва да знаем?

прочети още

Паспарту

Какво означава паспарту и как да изберем такова при рамкиране на картина?

прочети още

Видове стъкла при рамкиране на картина

Как да изберете стъкло за Вашата картина, гоблен или друго произведение на изкуството?

прочети още