Рамкиране на гоблени

Рамкиране на гоблени
22 януари 2024

Как да изберем рамка за гоблен и какво трябва да знаем? Рамка за класически гоблени, диамантени гоблени или гоблени с мъниста.

 

 

Гоблените са произведения, върху които се работи дълго и упорито."Фрейм Дизайн" е на пазара от 1998г. и нашите специалисти са изработили завидно количество рамки за гоблени, което ни дава предимство в сферата.

 

Няколко съвета от нас отновно рамкирането на гоблени:

 

Избор на стъкло: Поставянето на стъкло е задължително, тъй като то предотвратява зацапването и износването на гоблена. Препоръчваме да използвате антирефлексно стъкло- освен намалените отражения, структурата на стъклото е в хармония с бодовете на гоблените, а и намалената му пропускливост на светлина предпазва цветовете на конците от избледняване за по-дълго време. В случай, че искате да рамкирате диамантен гоблен или гоблен с мъниста, може да изберете и обикновено стъкло, ако искате да запазите блясъка на камъчетата или мънистата. Информация относно всички видове стъкла можете да прочетете тук.

 

Изпъване на гоблена: Можем да рамкираме всеки вид гоблен и произведение на изкуството ушито с игла - нашият екип от професионалисти знае как да подходят спрямо всеки от тях. Преди да се рамкира, гобленът е прилежно изпънат върху твърда повърхност с алкална основа, позволяваща неговото поставяне в рамка. 

 

Материал и стил на рамката: Рамките за гоблени се предлагат в материали като дърво, пластмаса и алуминий. Важно е да изберете рамка за Вашия гоблен, която е в хармония с интериора на стаята, където ще бъде изложен той, но не бива да пренебрегвате и изображението- рамката трябва да бъде съобразена стилово и цветово и със самия гоблен, за да получите оптимален резултат. Хубаво е да имате предвид, че профилите за рамки са с фалц от минимум 5мм, който застъпва изображението. Профилите, които предлагаме, можете да разгледате тук.

 

Паспарту: Паспартуто служи като преход между рамката и гоблена и в повечето случаи е опционално. Изключение правят два вида гоблени: 

  • Овални или кръгли гоблен. Използването на хартиено паспарту е задължително, тъй като рамката, която ще поставим, е или правоъгълна, или многоъгълна, а празното простраство между овала и рамката е необходимо да бъде запълнено от паспарту.
  • Гоблени с празен фон - ушити върху бяла или черна панама. При тези гоблени използваме цяло парче паспарту, върху което изпъваме гоблена. 

Знаем, че всеки бод на гоблена е коствал на създателя му усърден труд и именно затова винаги препоръчваме да се постави хартиено паспарту. То ще застъпи около 1 бод от всяка страна, което е значително по-малко от 2-3 бода в случай на директно поставяне на рамка.  Другите предимства и приложения на паспартуто, можете да разгледате в статията ни за Паспарту.

 

Без значение от вида на Вашето изображение, не трябва да забравяте, че рамката се избира, за да завърши картината, а не така, че да контактува цветово с интериора на помещението. Има случаи, в които е възможно цветово съчетание между картина, интериор и рамка, но с приоритет винаги трябва да е картината. Нашите опитни консултанти са винаги готови да Ви посъветват относно избора на цветова комбинация на рамка и/или паспарту, които да са съобразени с цветовата гама на гоблена. Крайното решение обаче винаги е Ваше.

Рамкиране на картини върху хартия

Как да изберем подходяща рамка за картина на хартия? Рамки за снимки, принтове, акварел, графика, фотографии и други.

прочети още

Рамкиране на тениски

Как да изберем рамка за тениска и какво трябва да знаем? Рамки за тениски, фланелки, потници и др.

прочети още

Рамкиране на картини на платно

Как да изберем рамка за картина на платно изпънато върху подрамка, каширано върху фазер или нарисувана на друга плоскост?

прочети още

Рамкиране на пъзел

Как да изберем рамка за пъзел и какво трябва да знаем?

прочети още

Паспарту

Какво означава паспарту и как да изберем такова при рамкиране на картина?

прочети още

Видове стъкла при рамкиране на картина

Как да изберете стъкло за Вашата картина, гоблен или друго произведение на изкуството?

прочети още